Såjord 10 l
En lækker spagnumfri såjord
Champost er klar med 3. generation af spagnumfri såjord. Vi har fundet en meget lovende erstatning for spagnum og har lykkedes med at lave en Såjord, der har egenskaber, som ligger tæt op ad de spagnumbaserede produkter.
Hemmeligheden er substratet vi kalder ”komposterede planterester af nåletræ” – et 100% naturprodukt, lavet af genanvendte rester fra skovdrift.
I en unik blanding med komposteret pil og Champost Jordforbedring, har vi lavet en bæredygtig og brugervenlig spagnumfri såjord med:
- lavt indhold af plantetilgængelig næringstoffer
- en let sur pH
- en god luftig struktur
- organisk ”slow-release” gødningseffekt – så stiklinger let kan gro i flere uger uden at løbe tør for næring.
Bæredygtigheden i den nye jord skyldes, at den er 100% fri for spagnum. Spagnum er hovedbestanddel i næsten alle kommercielle såjorde, fordi den har gode egenskaber til frøspiring. Men spagnum er en fossil ressource, en stor synder når det kommer til co2 udledning både i produktion og transport, og unikke naturområder ødelægges, hvor den udvindes.
Champost Såjord er let at arbejde med, og den løse og luftige struktur sikrer, at plantens rødder etablerer sig og er let at omplante/prikle uden at blive beskadiget. Næringsstofniveauet er lavt og dermed tilpasset de bedste spirings- og vækstbetingelser for små planter. Er såjorden for hårdt gødet, kan det resultere i svidning af de nye små rødder med dårlig vækst til følge.
Jorden desuden velegnet som pottejord til planter med et lavt næringsbehov, såsom sukkulenter eller kaktus.
For at undgå at jorden bliver for kompakt, og sikre at jorden holder sig tilpas fugtig, bør man følge anvisningerne, som du kan læse herunder ved at klikke ‘læs mere’.
En god såjord – helt uden spagnum!
Jagten på den perfekte erstatning for spagnum er i gang i hele plantebranchen, men mange testede substrater må kasseres, fordi de ikke kan levere gode nok egenskaber.
Når et frø skal spire og gro, er det vigtigt med optimale betingelser. Kimplanter og stiklinger er nemlig meget følsomme.
De vigtigste egenskaber ved en god såjord er:
- At den har den rette surhedsgrad, ikke for sur og ikke for basisk, men en smule sur.
- At den har lavt men balanceret indhold af plantetilgængelige nærringsstoffer.
- At den har en god vandholdningskapacitet, samtidig med en luftig struktur.
- At den er stabil og findelt, så den holder sin struktur over tid.
Vi har fundet en meget lovende erstatning for spagnum i vores nye såjord, som gør at jorden opfylder alle disse behov. Er man vandt til spagnumbaseret såjord skal man dog være opmærksom på, at spagnumfri såjord kræver en anden opmærksomhed på vanding. Spagnumfri vækstmedier kan ikke holde lige så store mængder vand som spagnumholdige vækstmedier og skal derfor tilses oftere og vandes lidt hyppigere.
Såning
Ved såning er der mange forskellige dyrkningsmetoder. Du kan dyrke i såbakker, urtepotter med hul i bunden, flamingokasser, mælkekartonner, brugte toiletruller osv. Du vælger det, der fungerer bedst for dig. Hvis du gerne vil have inspiration til forspiringsmetoder, kan du klikke her: Forspiring med Tagtomat
Hurtig guide:
- Fordel såjorden i bakken
- Lav fordybninger og smid et par frø i hvert hul
- Fordel et tyndt lag jord over frøene
- Sørg for at vande bakken når jorden er ved at tørre ud
Din jord skal være fugtig – ikke våd
Inden du går i gang med opfyldning af jord, anbefaler vi, at du mærker efter, om jorden er fugtig. Det kan være en god idé at give jorden en smule vand, hvis den er tør. Din jord skal være fugtig og ikke våd. Klem forsigtigt jorden med dine hænder – samler det sig i en løs klump i hånden, så er fugtigheden perfekt. Efterfølgende kan du læse anvisningerne på frøposen og gøre kasserne klar med Såjord.
Fordel såjorden i såbakken
Når du fordeler jorden i såbakken, så fordel jorden jævnt ved at sprede jorden let henover bakken, og lad selv jorden finde på plads, uden at du presser jorden ned i hullerne. Løft såbakken lidt over bordet og lad bakken falde ned på bordet igen, så jorden falder på plads i hullerne. Put evt. lidt ekstra jord i de huller, hvor der mangler. Ved at bruge denne metode sikrer du, at der kommer lige meget jord i hvert hul, hvilket sikrer ensartede vækstbetingelser, og at jorden ikke bliver for kompakt, således at de små spirer nemt kan komme op.
Placering og vanding
Placer spirerne et lyst og lunt sted, men undgå direkte sol. Jorden skal holdes fugtig, og det er vigtigt, at den ikke tørrer ud. Man skal dog også være opmærksom på, at jorden ikke bliver for våd. Det kan være svært at finde den helt rette balance, derfor anbefaler vi, at du primært vander nedefra. På de måde kan jorden selv suge det vand, som den har behov for.
Prikling
Langsomt begynder frøene at spire. Når stiklingerne har 2-4 udfoldede løvblade og rødderne har vokset sig godt ud i såjorden, skal planten enten prikles eller plantes ud. Hvis stiklingerne skal stå længere tid i såjorden, er det vigtigt at tilføre gødning, så de ikke får næringsstofmangel. Vi anbefaler flydende økologisk gødning fra vores sortiment. Inden du prikler/omplanter de små spirer, er det en god ide at gennemvande jorden, så de ikke bliver unødigt stressede, og stiklingerne bliver nemmere at flytte til et nyt voksested.
Plant ud
Når plantens rødder har godt fat i Såjorden, kan du begynde at klargøre plantens endelige voksested. Afhængig af plantens art og formål, anbefaler vi planteskolejord og spagnumfri krukkejord til udendørs potter, krukker og altankasser. Til planter som dyrkes i drivhuse, har vi udviklet en plantesæk, som indeholder organiske næringsstoffer netop tilpasset dette formål. Har du sået krydderurter, grøntsager og sommerblomster, er højbedsmuldendet bedste dyrkningsmedie. En finsorteret og porøs muld, som er naturberiget med organisk gødning i form af jordforbedring (komposteret hestemøg).
10 liter